Streličarski turnir Miholjačka strijela – 2022.

Streličarski turnir Miholjačka strijela – 2022.

24.9.2022. je u dubokom hladu bajkovitog parka i perivoja dvoraca Prandau – Mailath održan streličarski turnir Miholjačka strijela u organizaciji domaće streličarske udruge ”Knez Domagoj” Donji Miholjac. Turnir je bio otvorenog tipa i mogli su prisustvovati i građani i djeca od 10 godina. Ipak… na turnir su se prijavili iskusnih 20tak natjecatelja iz raznih streličarskih udruga i klubova: Streličari krvavog mosta- Zagreb, Streličari SK Koros – Kutina, Koprivnički mušketiri, Viteški red sv.Nikole – Varaždin te domaćini Streličarska udruga KD Donji Miholjac ispred koje su nas predstavljali Marin Kolar, Tomislav Ćosić te Andrija Ivanišić.

          Turnir se sastojao od 3 slijeda. Prvi slijed je bio kvalifikacijski. Pucalo se s udaljenosti od 18 metara s 3 strijele u metu lica 60x60cm kroz 10 serija. Trebalo je skupiti minimalno 150 bodova od mogućih 300 za prolaz u drugi slijed. Tu se izdvojilo 11 najvještijih streličara.

          U pauzi streličarenja, natjecatelji su bili upoznati s poviješću Donjeg Miholjca i njegovih dvoraca te uz stručno vodstvo turističke voditeljice Melije Vidaković prošli su kroz dvorac Mailath.

          Drugi slijed je bio istih propozicija, a tražilo se po bodovima 5 najuspješnijih streličara (najbolji čak s 260/300 bodova) koji bi prešli u treći – finalni slijed. Finale se odigralo kroz ”pričokaz” s 3D metama na nepoznatim udaljenostima. Tu su streličari bili smješteni u povijest… Sa samo 6 strijela, našli su se u grofovoj šumi u krivolovu – gdje su trebali s 20tak metara pogoditi srnu, pritom ih uočava djevojka ”kupusarka” koju trebaju preplašiti i upucati joj kupus ili ju šarmirati i pritom prištedjeti strijelu. Bilo je tu zanimljivih ”uleta” i komplimenata pri čemu ih je ”kupusarka” propustila ili izdala i pozvala viteza.  Sljedeći zadatak je bio upucati metu viteza, u od oklopa nezaštićeni dio. Vitez je digao uzbunu i pozvao druge, uključujući i grofa kojem je trebalo ”ugasiti ” svjetlo” pucajući u 3D metu – plamen svijeće. Zadatke su uspješno završili svih 5 finalista, ali najbolji  (s najmanje ispucanih strijela su bili Streličari krvavog mosta – Zagreb (1. Rajko Žigić, 2. Ivan Juretić i 3. Katarina Nosil) te osvojili nagrade – bogate pakete miholjačkih delicija iz izbora OPG-ova.

          Poslije turnira, članovi Streličarske udruge KD Donji Miholjac su se priključili manifestaciji Ustanak hrvatskih velikaša kroz zabavljanje posjetioca s mogućnošću slobodnog streličarenja uz stručno vodstvo i demonstraciju vještine te kroz zabavne igre: bacanje buzdovana, rušenje čašica, bacanje kolutova na štapove…          

Posjećenost i na turniru i na igrama je bila vrlo velika, a posebno su u ovom obliku zabave uživala djeca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *