Izvješće: Streličarski turnir ”Miholjačka strijela – III” (naš ponos i dika :-) )

Izvješće: Streličarski turnir ”Miholjačka strijela – III” (naš ponos i dika :-) )

          Nakon prvobitne odgode zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, u subotu 30.9.2023. je u parku i perivoju dvoraca Prandau – Mailath održan streličarski turnir Miholjačka strijela – III, u organizaciji domaće streličarske udruge ”Knez Domagoj” Donji Miholjac. Turnir je bio otvorenog tipa i na turnir su se prijavili iskusnih 20tak natjecatelja iz raznih streličarskih udruga i klubova: Kutina, Koprivnica, Đurđevac, Varaždin, Orahovica, Osijek te domaćini, streličari iz Donjeg Miholjca ispred koje su nas predstavljali Josip Kolar, Tomislav Ćosić, Siniša Ivančić te Josip Vrban.

          Turnir se sastojao od 3 slijeda pucanja u mete na 12, 15 i 18m  gdje su na opće iznenađenje sudionika, svi bili nagrađeni drvenim medaljama za osvojeno četvrto mjesto te grickalicama donjomiholjačke tvrtke Kanaan. Ipak najbolji su bili: 3.- Irena Mlinar (Orahovica), 2.-Mirjana Nestić (Koprivnica) i 1.-Katarina Nosil (Kutina), u ženskoj kategoriji dok su u muškoj kategoriji bili: 3.- Josip Vrban (Donji Miholjac), 2.- Ivan Levak (Koprivnica) i 1.- Drago Mlinar (Koprivnica).

          U pauzi streličarenja, natjecatelji su bili počašćeni ručkom profesionalnog kuhara Josipa Kupanovca te imali mogućnost biti upoznati s poviješću Donjeg Miholjca i njegovih dvoraca te uz stručno vodstvo proći kroz dvorac Mailath.

          Nakon toga je uslijedio turnir iznenađenja – precizno pucanje u 3D mete kroz pričokaz na njima nepoznatim udaljenostima. Tu su streličari bili smješteni u povijest… Sa samo 3 strijele po zadatku, našli su se u grofovoj šumi u krivolovu – gdje su s udaljenosti od 70 m trebali poslati poruku strijelom pa do 15tak metara gdje su trebali pogoditi fazana, srndaća, preplašiti djevojku i upucati joj kupus, zatim upucati viteza velikog srca te grofa kojem je trebalo ”ugasiti ” svjetlo” pucajući u 3D metu – plamen svijeće. Do zadnjeg zadatka je uspješno došlo 8 streličara (među kojima i donjomiholjački Tomislav Ćosić), ali najbolji je ipak bio Mladen Vuković (Đurđevac) i Antonio Stipan (Koprivnica) te su osvojili medalje i bogate nagrade – pakete miholjačkih delicija iz izbora OPG-ova.

          Poslije turnira, članovi Streličarske udruge KD Donji Miholjac su se priključili manifestaciji Ustanak hrvatskih velikaša – Pobuna kmetova, kroz sudjelovanje u bitci s vitezovima uz ispucavanje plamenih strijela. Streličari su i ove godine omogućili i zabavljanje posjetioca s mogućnošću slobodnog streličarenja uz stručno vodstvo i demonstraciju vještine te kroz zabavne igre: streličarska bajka – lov na vuka, bacanje buzdovana, rušenje čašica, bacanje kolutova na štapove, itd., a organizirali su i nagradni streličarski turnir građana gdje su medalje i nagradne kupone Caffe bara Twister osvojili miholjčani: Petar Galović -3.mjesto, David Dumančić -2.mjesto i Lora Gotić -1.mjesto.

         Posjećenost i na turniru i na igrama je bila vrlo velika, a posebno su u ovom obliku zabave uživala djeca.

Izvješće: Josip Vrban

Fotografije ustupili članovi Vitezova zlatne kune – Osijek

U Donjem Miholjcu, 2. listopada 2023.

PS. Ukoliko se svojim članstvom želite pridružiti našoj streličarskoj udruzi, molimo vas da nas kontaktirate putem e-maila: strelicari.dmiholjac@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *